Toggle Menu

Kovesi, încă un pas spre ocuparea funcției de procuror șef al Parchetului European

  1. Home/
  2. Stiri/

Parlamentul European o nominalizează pe Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, potrivit unui comunicat al Grupului Verzilor, care are un membru în echipa de negociatori.

ReclamaPreședintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, au compus echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru șefia procurorului-șef european, potrivit europarlamentarul PNL, Marian-Jean Marinescu.

Decizia a fost luată în ședința Conferinței Președinților, joi, la Bruxelles.

Acum, urmează ca Parlamentul să cadă de comun acord cu Consiliul European. Judith Sargentini va conduce negocierile din partea Verzilor/Grupul EFA.

ReclamaParchetul European va investiga și pune sub acuzare cazuri de corupție, fraude transfrontaliere cu TVA și infracțiuni împotriva bugetului UE, atunci când va începe activitatea – la finalul anului 2020. Până acum, 22 de state membre s-au înscris în EPPO, câteva excepții notabile fiind Regatul Unit al Marii Britanii, Polonia și Ungaria”, se mai arată în comunicat.

Parlamentul European transmite un mesaj puternic, că ia în serios lupta împotriva corupției, fraudelor și infracțiuninilor transfrontaliere susținând o persoană cu atâta experiență și expertiză. Laura Codruța Kovesi are un istoric greu de egalat în susținerea justiției și tragerea la răspundere a oficialilor pentru fapte de corupție, în ciuda numeroaselor încercări de interferență în munca sa a Guvernului PSD-ALDE”, a susținut Ska Keller, co-preşedinte al grupului Verzilor din PE.

Guvernul român, care acum încearcă să treacă legi pentru legalizarea d-efacto a corupției, încearcă să o discrediteze pe doamna Kovesi în fieare zi. Facem ape la țările din UE să arate că sunt de partea justiției și să nu cedeze presiunilor făcute de Guvernul român la selecția finală a procurorului șef european”, a adăugat ea.

Anunțul a venit în contetul în care, astăzi, ministrul Justiției Tudorel Toader a transmis o scrisoare către publicația Financial Times în care spune că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui numită șef al noului Parchet European. Totodată, fosta șefă a DNA este audiată pentru a doua oară la secția pentru anchetarea magistraților.

Ceilalți doi candidați pentru funcția de procuror-șef european sunt Jean-François Bohnert (Franța) și Andrés Ritter (Germania).

Loading...

admin