Toggle Menu

Tradiții românești: 9 martie, ziua celor 40 de Sfinți Mucenici

  1. Home/
  2. Stiri/

În mod tradițional, de 9 martie se pregătesc 40 de mucenici și se împart 40 de pahare de vin sau de țuică (adesea în loc de numărul ”40” apare numărul ”44”) pentru pomenirea martirilor de la Sevastia. Acest obicei are rădăcini foarte vechi, fiind o reminiscență a marilor sărbători bahice din antichitate. Acum începe și anul agrar, conform credinței populare.

Reclama”Oamenii credeau că vinul băut la Măcinici se transformă de-a lungul anului în sânge și putere de muncă. Dacă cineva din satele în care se practica obiceiul nu putea bea atâtea pahare pline cu vin, trebuia să guste sau cel puțin să fie stropit cu vin.” (etnolog Ion Ghinoiu)

Tradițiile țărănești scot însă în evidență și caracterul de ofrandă al mucenicilor. Acum începe, și într-un fel se configurează, anul agrar. Diferitele ritualuri practicate pe 9 martie, inclusiv pregătirea și oferirea mucenicilor din cocă, sunt menite să influențeze în bine dezvoltarea diferitelor recolte și în general bunăstarea oamenilor în următorul an. Mucenicii închipuie așadar un act sacrificial (dovadă este și forma lor) menit să protejeze culturile și oamenii, ei căpătând astfel conotații magice de influențare benefică.

ReclamaÎn tradiția creștină, la data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici de la Sevastia. Aceștia au fost soldați creștini din armata romană (de origine greacă și armeană) pe vremea împăratului Licinius (308-324) – prigonitor al creștinilor – care au fost condamnați la moarte prin înghețare, deoarece nu au acceptat să renunțe la credința lor. Ei au fost obligați să se scalde în lacul înghețat din Sevastia, urmând să moară la scurtă vreme datorită șocului termic. Soldații au început însă imediat să se roage, iar rugăciunea lor a fost urmată de o minune: lacul s-a încălzit brusc și deasupra capetelor lor au apărut cununi strălucitoare. Imediat după aceasta au fost arși, iar rămășițele le-au fost aruncate în lac.

 

40 sau 44 de pahare?

După tradiţia creştină au fost 40 de sfinţi martiri, în timp ce după cea geto-dacică au fost 44. În mod tradițional, de 9 martie se pregătesc 40 de mucenici și se împart 40 de pahare de vin sau de țuică (adesea în loc de numărul ”40” apare numărul ”44”) pentru pomenirea martirilor de la Sevastia.

Loading...

admin